Van hard werken naar hart werken

Van hard werken naar hart werken

Oeh wat ben ik daar goed in. Een doel stellen en daar hoppa er op af gaan. Afgelopen jaren heb ik geleerd om wat meer stil te staan. Enerzijds om te vieren waar ik al ben en anderzijds om ruimte te creëren. Te voelen wat ik graag wil en wat ik nodig heb. Daar naar te luisteren. Er op te vertrouwen dat datgene precies is wat goed is. Ik noem het vanuit mijn hart werken. Wauw, wat heeft me dit al veel moois gebracht. Hoe ik dat doe? Daar vertel ik je in deze blog meer over.

Hard werken

Hard werken….ja haha. Hier ben ik goed in. En denk vele andere ondernemers met mij. We zijn niet vies van een beetje doorwerken. Enerzijds omdat je het gewoon leuk vindt wat je allemaal doet en er energie van krijgt. Anderzijds omdat sommige werkzaamheden er nou eenmaal bij horen. Zo is het bij mij tenminste. Ik ben een bezig bijtje. Zo gedreven als het maar kan. Dat is fijn, het brengt me ver. Als ik een doel voor ogen heb ga ik er 300% voor. Ik ben gewoon lekker enthousiast!

Heel graag willen

Als ik weet waar ik naar toe wil, vind ik het super fijn om stappen te gaan zetten. Er naar toe te bewegen. Of de stappen nu groot of klein zijn. Lekker aan de slag. Ik word dan soms echt overijverig. Dan wil ik veel van alles. Ik sla er in door. Mijn valkuil. Wat er dan gebeurd? Dan ga ik heel veel werk verzetten om iets te bereiken. Terwijl als ik met een zen-hoofd naar de situatie kijk….me wel besef dat dat wel heel veel werk is om datgene te krijgen wat ik wil.

Voorbeeldje….ik ben er laatst weer ingestonken besef ik me. Ik heb allerlei artikelen over de nieuwe privacywet AVG uitgeprint. Eigenlijk dus gewoon 4 verschillende stappen plannen. Handig? Nee eigenlijk niet. Want welke volg ik? Ik raak alleen maar verward omdat ik alles door elkaar wil doen. Haha. Lekker bezig Dees. En toch als ik niet oppas….komt er morgen online weer een artikel voorbij en ben ik geneigd om het weer op te slaan en uit te printen.

Gaan met die banaan

Of dat ik even iets er door wil knallen. Zoals deze blog. Hij staat al een aantal maanden op het programma. De titel heeft al meerdere weken op mijn to-do gestaan. Dan kan ik op een avond denken: hoppa….ff eruit knallen die hap. Terwijl ik al een lange werkdag achter de rug heb, eigenlijk moe ben en heel eerlijk gezegd helemaal geen zin heb om te typen. Heb ik in dit geval het geluk dat de titel van deze blog me direct remindert om het niet te doen op zo’n moment. Ik wil het schrijven als ik er echt zin in heb!

Achter over leunen

Wat ik inmiddels geleerd heb is erop te vertrouwen dat datgene wat ik nodig heb wel op mijn pad komt. Juist op momenten dat ik even niet zo obsessief aan het ‘verzamelen’ ben, zo noem ik het maar even, dan ploppen de geniale inzichten in mij naar boven. Hard werken betekent niet altijd dat je het beste werk levert. Soms kan het veel slimmer zijn om achterover te leunen en te chillen. Dan komt ruimte in je hoofd en komt dat inzicht om de hoek waarmee je zo met één kleine actie die oerknal kan maken die nog veel meer impact heeft.

Voelen en vertrouwen

Oef wat vind ik het soms lastig om achter over te leunen. Het is wel het aard van het Dees-beestje. Inmiddels heb ik al te vaak gemerkt wat het me oplevert als ik het wel doe. Dat motiveert zeker. Het geeft me steeds meer vertrouwen om echt te voelen dat het ook goed komt als ik er niet hard voor werk. Dat ik mezelf niet tot schouderpijn toe in het zweet hoef te werken. Te voelen wat ik nodig heb, daar echt naar te luisteren én vooral handelen. Fijn om te ervaren dat het zo ook kan en het dan zelfs nog beter gaat.

Ondernemerskern

Eigenlijk gaat het nog veel verder dan dit. Ik trek het door in mijn hele ondernemerschap. Afgelopen 2 jaar is er heel wat veranderd in mijn bedrijf. Ik heb mijn heel bedrijf over de kop gegooid. Na drie jaar succesvol ondernemen heb ik opnieuw gekeken naar mijn werkzaamheden. Doe ik nog steeds wat ik leuk vindt? Waar wil ik meer van? Waar minder? Hoe ziet mijn werkweek eruit? Hoe kan ik innoveren? Zo ben ik tot mijn huidige diensten gekomen. Door hier bij stil te staan ben ik nog meer tot mijn ondernemerskern gekomen. Wat ik nu doe past nog beter bij wie ik ben, waar mijn kracht zit en waar ik het liefste mee bezig ben: Ondernemen & Social Media.

Ondernemen zoals ik dat wil

Ik doe wat ik super leuk vindt. Het gaat eigenlijk vanzelf. Ik wil zo graag dat mensen doen waar zij vrolijk van worden én daar ook nog eens hun boterham mee verdienen. Ik geloof dat iedereen dat kan. En dan ook nog echt op een manier zoals jij dat wil. Op een manier die bij jou past, in de zin van hoe jij je bedrijf inricht. Maar ook in alles wat je doet. Dat je doet wat voor jou goed voelt. Dat je luistert naar dat innerlijke stemmetje die je misschien wel veel te vaak, net als ik, negeert…maar je oh zoveel waardevols te vertellen heeft. Als dat stemmetje toch eens wat meer spreekruimte kreeg van ons ;-).

Dicht bij jezelf blijven

Eigenlijk zit er nog een laag onder. Want in alles wat ik doe wil ik me er goed bij voelen. In het begin droeg ik kleding waarvan ik dacht dat ik het als ondernemer hoorde te dragen. Nu draag ik precies dat wat ik het liefste draag. Dat maakt mij Dees. Maar ook in het samenwerken met klanten. Voelen wie echt bij je past en met wie je wil samenwerken omdat het echt klikt. Niet omdat je de opdracht nodig hebt. Of een bepaalde actie zo presenteren omdat iedereen het doet. Ik doe er niet meer aan mee. Het werkt bij mij niet. Omdat het niet een Dees-actie is. Door heel dicht bij mezelf te blijven, kom ik in een heerlijke flow.

Met aandacht

Ik vond het toepasselijk. Van hard werken naar hart werken. Dat is nu toch echt wat ik doe. Ik voel wat ik nodig heb en handel daar naar. Soms gaat het even ‘mis’ en dat is ook oké. Ik ben lerende ;-). Wat ik doe, doe ik vanuit mijn hart en met aandacht. Omdat ik voel dat ik het echt wil. Ik neem er de tijd voor die het verdient. Als ik op een vol geplande dag voel dat ik er geen zin in heb, weet ik dat ik daar naar te luisteren heb. Dan geef ik mezelf ruimte en creëer daarmee ruimte in mijn hoofd, zodat ik dat innerlijke stemmetje weer kan horen. De ruimte voel om er naar te luisteren. Er op vertrouw dat dat precies goed is.

Aantrekkingskracht

Het leuke van dit alles….ik merk dat ik ook steeds meer klanten aantrek die net als ik aan het ondernemen zijn. Die ook vanuit hun hart ondernemen. Die datgene doen of willen gaan doen waar hun passie, talenten, kracht en de hele rimbam met elkaar samenkomen. Die gewoon maar starten omdat dit is wat ze heel graag willen doen. Met als leuke bijkomstigheid dat ze er ook nog geld voor krijgen. Voor jou werkt het net zo. Als jij alles doet echt omdat je het wil doen, met oprechte intenties en vanuit een positieve energie, dan voelen mensen dat. Het trekt ze aan. Waardoor ze ook graag met jou willen samenwerken.

Bouw je bedrijf rondom jouw leven 

Wil je ook een eigen bedrijf starten met iets wat jij het allerliefste wil doen en kun je wel wat support gebruiken bij:

– hoe jij je als ondernemer kan profileren;

– op welke doelgroep jij je precies gaat richten;

– wat voor diensten je aan kunt bieden;

– welk verdienmodel daarbij past;

– en meer?

Mogelijk is mijn online programma Bouw een bedrijf rondom jouw leven wat voor jou.

2 gedachten over “Van hard werken naar hart werken”

 1. Heey Liese, super leuk dat jij je in mijn verhaal herkent. We lijken meer op elkaar dan we denken. En….wat goed dat je lekker ligt te chillen in de tuin. Dingen met aandacht doen is fijn en waardevol. Fijn dat jij jezelf hier de ruimte voor geeft. Oefening baart kunst.

 2. Oh wowwwww, zó herkenbaar!
  Echt. Alsof ik het zo had kunnen schrijven…
  Love it! Lekker bezig Dees! <3 Keep up the good work 😀

  Liefs, van Lies
  (Die hier heerlijk ligt te chillen in de tuin en in alle rust en aandacht blogjes kan lezen.
  Iets waar ik mezelf tot voor kort de rust en ruimte niet voor gunde.
  Ooohwyeah It's defintely a learning process 🙂 hihi )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Paste your AdWords Remarketing code here
Scroll naar boven