jou lukt ook altijd alles

Jou gaat ook alles heel gemakkelijk af!

Soms lijkt het alsof anderen het allemaal zo gemakkelijk afgaat. Het lijkt of wat ze in hun leven hebben allemaal naar hun toe komt waaien. Maar is dat wel waar? In deze blog deel ik mijn reis van intentie tot het realiseren van mijn dromen, inclusief uitdagingen en alles wat er bij komt kijken. 

Ik weet het nog precies. Ik was zo’n 20 jaar, had mijn paard getraind en reed nog even een rondje over de weg met een van mijn paardenvriendinnen. Toen we door de straat terug naar stal reden, zei ze iets in de trant van: jij hebt ook geluk, jou gaat het allemaal zo gemakkelijk af. Jij hebt geluk. Ook met je ouders.

Zo, die moest ik even incasseren. Want dit voelde totaal niet eerlijk. Hoezo alles komt mij toewaaien? Ik heb verdorie 6 keer over mijn rijbewijs gedaan! Nog nét geen staatsexamen. Ik ben van 1 mavo naar 2 havo gegaan en weer terug naar mavo gegaan. Om na mijn mavo-diploma weer door te gaan met havo, maar halverwege moest stoppen en voor een MBO opleiding gegaan. Ja, uiteindelijk kwam ik op de universiteit terecht en behaalde ik een Master, maar om nou te zeggen ‘makkelijk’. 😉

Hoezo, alles komt mij toewaaien?
Hoezo alles gaat mij zo gemakkelijk af?
Hoezo, mijn ouders?

Ze had een punt

Toen ik even verder naar mijn leven zat te kijken, kwam ik wel tot een ontdekking. Op een bepaalde manier had ze wel een punt. Ik kreeg wel veel voor elkaar. Het klopte alleen niet dat het allemaal zo gemakkelijk ging. Zo ging ik speuren naar wat ik nou precies doe, waardoor heel veel dromen die ik heb en doelen die ik stel, inderdaad wel werkelijkheid worden. Misschien heb je er wat aan. 🙂

1. Dromen en doelen
Dit begint eigenlijk bij het hebben van dromen over wat ik graag wil bereiken in mijn leven. Bij mij komt zoiets op en dan denk en voel ik aan alles: oeh dit wil ik! Ik zie het hele plaatje voor me. Zo was ik als negen jarig meisje net terug van een van mijn eerste paardrijlessen en toen kwam de droom dat ik ook graag Z-dressuur wilde worden zodat ik met een hoedje mocht rijden.

2. Besluiten dat het gaat lukken
Het volgende dat ik eigenlijk altijd deed is een soort van besluiten dat het gewoon gaat lukken. Ik wil met dat hoedje rijden, dus het gaat gewoon lukken. Het kwam, en dat klinkt misschien gek, niet eens in mij op dat het ook niet kon lukken. Ik dacht gewoon dat als ik mijn best zou doen en er voor zou gaan, het werkelijkheid kon worden.

3. Geloven dat je het zelf kan
Met het besluit dat het gaat lukken was er ook het geloof dat ik het zelf kon. Dat ik het in mijn mars had om het te doen. Want met oefenen kun je veel bereiken. Ook hierin eigenlijk geen twijfels over mijzelf. Dat klinkt misschien arrogant maar zo bedoel ik het totaal niet. Het is net als bij punt 2 een diep gevoel van ‘weten’. Ik voel dat het kan.

4. Stappen zetten om je doel te bereiken
In beweging komen is toch wel het volgende element. Want als je ergens naar toe wil werken heb je wel wat te doen. Op mijn 14e kreeg ik een verzorgpony. Ik regelde een startkaart die je nodig hebt om officiële wedstrijden te kunnen rijden en ging naar 3 wedstrijden per jaar. Het schoot niet op, want we hadden geen trailer tot onze beschikking. Maar hey vol goede moed ging ik er voor.

5. Durf te geven en te delen
Op koningsdag stond ik op de markt met de gezelschapspony die bij mijn verzorgpony stond, om kinderen rondjes te laten rijden voor een gulden. Daar ontmoette ik Hilda, een meisje van zo’n 6 jaar. Helemaal verliefd op paarden en ging me die dag helpen. Later ontdekte we dat ze in onze straat woonde, zat ze elke donderdag als ik langs kwam op mijn pony, klaar om te kijken en zwaaien. Zo kwam van het een het ander en nodigde ik haar uit om de pony mee te verzorgen, te komen rijden en begon ik haar les te geven.

6. Delen van mijn droom
Vanaf het begin af aan sprak ik naar mijn omgeving mijn dromen uit en achteraf gezien weet ik dat dit ook heel waardevol is geweest. Want daarmee gooi je het de wereld in. Door het uit te spreken en te delen ga je het zelf (nog) meer geloven, wordt het meer écht op de een of andere manier. En heel belangrijk: anderen kunnen met je meedenken en met tips komen over hoe je dichter bij je droom kunt komen.

7. Kansen zien en pakken
Verschillende mensen om me heen wisten mijn ambities, die volgens mij bij vele paardenmeiden aanwezig was. Mensen om me heen zagen ook dat ik daar niet ging komen met die ene pony zonder trailer. Tot op een moment iemand mij vroeg om haar paard te gaan rijden en ook uit te brengen op wedstrijden. Ik pakte de kans, want zij konden mij naar de wedstrijden brengen.

8. Voor de volle 100% voor gaan
Als ik iets doe dan ga ik daar voor de volle 100% voor met de middelen die ik heb. Dus ik trainde hard voor het bereiken van mijn doel om Z-dressuur te worden. Ik maakte het prioriteit in mijn leven. Tuurlijk, mijn studie die ik destijds volgde was nóg iets belangrijker, maar ik kon het prima combineren. In weer en wind trainde ik het dier en weekend naar weekend ging ik op wedstrijd om weer punten te halen.

9. Begeleiding van een specialist
Als ik iets wil bereiken dan zoek ik daar ook de nodige support bij. Want als je ergens beter in wil worden, kun je je het beste begeleiden door iemand die datgene wat jij wil al bereikt heeft. De kennis en ervaring van diegene geeft je een boost en zorgt ervoor dat je kunt groeien. Elke week had ik les en ging ik het met ‘huiswerk’ aan de slag. Een bepaalde honger naar groei is hierin wel belangrijk.

10. Stappen komen op je pad
Je kent misschien de quote wel: “You don’t have to see the whole staircase, to set the first step”. Een hele belangrijke. De stappen dienen zich wel aan. Ik had vooraf nooit geweten dat de stap naar de eerste pony uiteindelijk me bij de tweede zou brengen, waar ik uiteindelijk twee klasses hoger mee kwam. Nog drie te gaan om mijn doel te bereiken.

11. Kijk wie je om je heen hebt
Een veel gemaakte valkuil is dat mensen niet kijken naar wie ze om zich heen hebben. Je netwerk kan heel belangrijk zijn in het behalen van doelen en realiseren van je dromen. Zo trok ik ook op met mensen die in de paardensport al verder dan mij waren, dat vond ik leuk. Zij kenden weer een stal waar ik goed zou passen, waar ze leuke sportpaardjes hadden en mij wel een paard wilden toewijzen.

12. Doorzetten
Inmiddels al heel wat jaren verder en nóg niet mijn doel bereikt. Met de eerste ging het niet lukken, met de tweede was ik inmiddels gestopt omdat dit met de eigenaar niet helemaal lekker liep. Ik had bij de pakken neer kunnen gaat zitten om de vele wedstrijden en de mislukte pogingen, maar nee. Volle moed vooruit. Niet alles lukt in één keer, dus blijf er voor gaan! Zet die tanden erin en hoppa!

13. Investeren
In alles wat ik heb gedaan heb ik behoorlijk wat tijd, geld en energie geïnvesteerd. Hoeveel weekenden ik wel niet op wedstrijd ben geweest. Vroeg uit bed, een rit in de auto, wachten, proef rijden, wachten, en je weekend-dag is voorbij. Even los van minimaal 5 keer per week trainen waar je in totaal zo een dagdeel mee zoet was, van er naar toe gaan tot weer thuis komen. Je moet er wat voor over hebben.

14. Geld verdienen
Ik hoor het je denken. Leuk dat investeren maar daar moet je dan wel geld voor hebben. Klopt. Daarom deed ik van jongs af aan al klusjes voor het bedrijf van mijn ouders, steevast elke zaterdag. Dat begon met auto’s wassen en van binnen schoonmaken en later ging ik het kantorenpand schoonmaken. Zo verdiende ik mijn ‘zakgeld’. Daarna verdiende ik leuk bij door paarden van anderen te beleren, zowel onder het zadel als voor de kar. En uiteindelijk heb ik de nodige diploma’s gehaald om privé paardrijles te geven waar ik ook druk mee was.

13. Samenwerken 
Een ander belangrijk element is toch wel samenwerken. Want los van de nodige begeleiding kun je eigenlijk nooit alleen op wedstrijd. Het is niet verstandig om alleen met een paard in de trailer te rijden, want wat als er iets gebeurd? Je hebt iemand nodig om je proef voor te lezen en te helpen waar nodig. Hier kwam Hilda, van de Koninginnendag om de hoek. Ze werd mijn rechterhand en ging altijd mee. Haar moeder haalde haar aanhangerrijbewijs en ze kochten een bus, en daar ging we bijna elk weekend samen op pad. Iets met: wie goed doet, goed ontmoet.

“Verre doelen bereik je beter samen” – deze quote kwam ik elke zaterdag tegen tijdens het schoonmaken van het bedrijf. Toepasselijk.

14. In mogelijkheden denken
Inmiddels op volle toeren met het derde paardje. Die situatie had wel de nodige uitdagingen. Want ze, het was een merrie, was eigendom van een fokkerij en werd elk jaar bezwangerd. In de lagere klassen geen probleem om met een wat dikkere buik de oefeningen te doen, maar hoe hoger we kwamen hoe eerder we in het seizoen moesten stoppen en hoe langer het duurde voor ik haar weer op het niveau had bijgetraind. Ik nam het veulen mee op wedstrijd of lieten het thuis en dan ging ik haar op locatie melken om de druk van haar uier te halen.

15. Stop niet net voor de eindstreep
Als ik een doel voor ogen heb dan ga ik daar voor de volle 100% voor. Stoppen is geen optie. Want terwijl ik druk was met de paarden heb ik mijn MBO opleiding dierverzorging afgerond, ben ik doorgestroomd naar HBO communicatie & media en na het behalen van mij propedeuse overgestapt naar de Rijksuniversiteit Groningen om daar de bachelor en master Communicatie- en Informatiewetenschappen. Studie moest voorrang krijgen anders ging het niet lukken. Dus het trainen kwam op een wat lager pitje te liggen, maar we gingen door!

16. Maak plezier
Een heel belangrijk onderdeel in mijn reis is dat ik wat ik doe echt leuk vind. Het is zo belangrijk dat je plezier hebt in wat je doet. Dan gaat het je veel gemakkelijker af, dan straal je dat uit en kom je veel verder. Zoals de quote die eveneens op kantoor van mijn ouders hing mooi verwoordde: “Geen doel is te ver als je plezier maakt in wat je doet”. Dus lekker trainen, genieten van wat ik deed en onderweg naar wedstrijd op zondag 7 uur, veel foute Nederlandse hits mee krijsen samen met Hilda.

17. Geen smoesjes
Voor de beeldvorming is het misschien nog even goed om uit te leggen me wat voor paardje ik op wedstrijd ging. Dit was namelijk een Haflinger. Een goed gefokte, dat wel. Maar het is heel wat anders dan de sportpaarden waar ik tegen moest rijden op wedstrijd. Veel ruiters en amazones die Haflingers reden klaagden over discriminatie door de jury. Ik riep eigenlijk altijd: “Ik geloof daar niet zo in. Je moet gewoon zo’n goede proef laten zien dat ze niet om je heen kunnen”. Dus geen smoesjes, je niet laten afleiden en laat ze een poepie ruiken.

18. Geef het de tijd
Waar ik op mijn 9e de droom kreeg, was het op mijn 24é zover dat mijn droom realiteit werd. Ik mocht na vele jaren trainen eindelijk met een hoedje rijden. In al die jaren heb ik eigenlijk nooit gedacht aan hoe lang het nog zou lukken. Nee. Ik had mijn droom en zag die stip op de horizon. Ik klampte me er niet aan vast maar ging er vanuit dat het moment vanzelf zou komen. Dit zorgde voor de nodige ontspanning en ik geloof dat je vanuit die ontspanning veel meer kunt bereiken dan wanneer je geforceerd dingen wil bereiken. 

19. Je droom heel concreet hebben
Oké het was zover, ik mocht met hoedje rijden. Super blij naturulijk, maar het was nog niet helemaal waar ik wilde zijn. Want het was pas echt gelukt als ik ook een winstpunt ging halen. Dat betekent een soort van dat je de proef met gemiddeld genomen een voldoende hebt uitgevoerd. Dan was ik pas ‘echt’ Z-dressuur en had ik mijn droom gerealiseerd. In het begin kwam ik niet in de buurt, ik heb zelfs een verliespunt gehad een keer. Maar op een dag kwam die dag daar en groot feest: die winstpunt was er. Het was nu officieel! Feestje!

20. Wees dankbaar
Een belangrijk onderdeel in het hele proces is het uiten van je dankbaarheid. Want elk jaar met kerst schonk ik daar de nodige aandacht aan. Ik kocht een leuk kersttukje, bestelde en cadeautje, wat dan ook. Kerst was voor mij het moment om er aandacht aan te schenken en mijn dankbaarheid te tonen aan de mensen om me heen. Zo ontzettend belangrijk om stil te staan bij wat je allemaal hebt en wie je om je heen hebt. Twee jaar terug stond ik hier nog eens bij stil en heb ik de Hilda en haar familie opnieuw een bloementje gebracht en bedankt.

Van dromen naar doen

Een heel verhaal met als voorbeeld mijn droom om Z-dressuur te worden om het lekker concreet te maken. Zoals ik bovenstaande beschreven heb, ging het ook met de droom om een eigen bedrijf te starten. Op mijn 14e had ik besloten dat ik dat graag wilde en op mijn 26e ben ik met iDees online gestart. Ik weet nog goed dat mensen in het begin zeiden: wat stoer dat je dat gewoon doet. Ik was dan altijd verbaasd, hoe zo stoer? Als je iets wil dan doe je het toch gewoon? Probeer het minstens. Maar ook hier was het niet eens een optie om te bedenken dat het niet ging lukken. Ik keek naar wat ik leuk vond om te doen, waar mijn kracht lag en waar markt voor was en ik ging ervoor. Inmiddels 9 jaar met heel veel plezier aan het ondernemen.

Onvervulde kinderwens en nu?

Inmiddels 8 jaar aan het ondernemen en heb nu vooral één grote droom en dat is zwanger worden. Het gekke is dat ik eerder dacht dat een droom altijd zakelijk moest zijn, omdat zwanger worden toch wel een ander soort to-do is waar je wat minder invloed op hebt. Dat was mijn overtuiging. Op mijn 4/5e jaar  antwoorde ik op de vraag: wat wil je laten worden? dat ik ‘moeder’ wilde worden. Misschien denk je wel, jaahhaa Dees, de wereld is niet zo maakbaar. Je kunt niet alles krijgen wat je wil. Want we zijn inmiddels al dik vier jaar bezig, een fertaliteitstraject rijker, de nodige Lyme en schildklieruitdagingen en vooral veel negatieve testen. Maar toch is er weer dat diepere weten. Ik ga moeder worden. Dit gaat gewoon lukken. Dus blijf ik stappen zetten om de situatie te verbeteren, vertrouw ik op mijn intuïtie, blijf ik plezier hebben in het leven en pas ik meer van bovenstaande punten toe.

Alles gebeurd met een reden en soms lukken dingen niet

Ik geloof er in dat alles op je pad komt met een reden. Sterker nog, ik geloof dat je je eigen leven creëert. Je hebt zoveel zelf in de hand, alleen al door je bewust te zijn van je gedachtes, want dat heeft weer effect op wat je voelt en hoe je je gedraagt. Dat weet ik nu met de kennis en ervaring die ik heb. Want het is de wet van aantrekkingskracht die maakt dat veel van wat ik wil mij lukt. En ik zeg inderdaad veel want ook bij mij loopt er wel eens wat in de soep. Mensen om je heen zen vaak alleen datgene wat wél lukt, maar niet de uitdagingen achter de schermen of de mislukte pogingen. Als iets niet lukt, dan leer ik er van. Dan kijk ik waarom het gebeurd en wat ik anders had kunnen doen. Daar zit de groei naar mijn idee. Paste het niet goed bij mij? Deed ik het met onzuivere intenties? Heb ik overtuigingen die in de weg zitten en aan te pakken heb? Of heb ik mijn gedrag aan te passen? Catch yourself Dees en je weet wat je te doen staat.

Overtuigingen

Van huis uit krijgen we allemaal de nodige overtuigingen mee. Zinnetjes die gezegd worden of dingen die voorgeleefd zijn. Voor mij is dat toch wel het beeld dat je hard hoort te werken. En eigenlijk ook wel dat je hard hoort te werken voor je geld. Door de jaren heen ben ik heel wat wijzer geworden en heb ik de nodige levenservaring opgedaan. Ik heb ontdekt dat die gedachte mijn tegenwerkt en nog erger: het klopt helemaal niet. Want juist hoe meer ik achterover leun, hoe meer ik bij mezelf kan blijven, hoe meer het stroomt en hoe moeitelozer het gaat. Interessant toch? Juist door die ruststand en ontspanning ga je de dingen helderder zien waardoor de stappen op je pad komen waardoor je een soort van shortcut kan maken op de stappen die je met het harde werken had moeten zetten.  Interessant voor jezelf om eens te kijken welke gedachtes jij hebt, en of je 100% zeker weet of die waar zijn. Of dat het misschien een manier is om maar niet te gaan doen wat je eigenlijk heel graag wil doen. 😉

Het nest waar je uit komt

Nog even een disclaimer die ik wil benoemen.  Want misschien is het zinnetje wel blijven hangen over ‘die ouders’. Je thuissituatie heeft zeker invloed op de mogelijkheden die je hebt, maar ook dat is niet altijd wat het lijkt. Ondanks onze stabiele financiële situatie hebben mijn ouders mij b.v. van jongs af aan mij zelf alle paardenspullen laten betalen. Ze gingen nooit mee op wedstrijd, daar heb ik zelf manieren voor gevonden en gecreëerd.  Alle wedstrijden en benodigdheden heb ik zelf betaald van het geld wat ik verdiende met het zaterdag-schoonmaakwerk en het beleren van paarden. Zelfs de paarden regelde ikzelf. Want ik heb nooit een eigen paard gehad, maar altijd voor anderen gereden. Wat ze deden was heel waardevol: ze lieten me vrij en ik mocht alles, als ik het maar zelf regelde en betaalde.

Ik geloof zeker dat het nest waar je uitkomt effect hebt op waar je nu staat. Maar ik geloof ook dat je er bewust voor kunt kiezen om uit bepaalde systemen en gedachtegangen kan stappen om dat te bereiken wat jij graag wil bereiken. Als jij écht met alle cellen in je lichaam iets wil, dan kun je heel ver komen. Check je overtuigingen over je thuissituatie, ga er mee aan de slag, ga het ‘helen’, werk aan je zelfbeeld, uit wat je wil en ga er voor. Ook met weinig budget kun je veel bereiken. Denk in mogelijkheden. Spreek je uit, durf hulp t vragen en het vooral ook aan te nemen. Loop je hier echt ontzettend op vast? Ik sta altijd klaar met een gratis Peptalk.

Het komt wanneer het komt

Misschien nog even tijd voor wat zelfreflectie. 😉 Want waarom triggerde die opmerking mij nou zo? Vooral omdat ik juist altijd zo hard gewerkt heb om dat te bereiken wat ik wilde bereiken. Van de buitenkant leek het alsof het gemakkelijk ging, maar als je naar het hele verhaal kijkt dan is het beeld toch heel anders. Want wat had ik graag gewoon een eigen paard gehad om daar als paard 1 mee te starten en gewoon direct Z mee te worden. En wat had ik dolgraag gewoon van 2 havo een havo-diploma willen halen. Maar blijkbaar was de tijd nog niet rijp en had ik deze ervaring nodig om te komen waar ik nu sta. En met terugwerkende kracht ben ik er blij om dat het zo gelopen is. Dat is de manier hoe ik er mee om ga: het positieve van de situatie zien. Want hoe tof is het dat ik nu dit verhaal zo met jou kan delen en jij er hopelijk wat inspiratie uit kan halen. 🙂

Gun jezelf je dromen na te jagen

Laat deze blog een inspiratiebron voor je zijn om je dromen na te jagen. Durf je hart te volgen, durf er voor te gaan. Gun jezelf je dromen na te jagen. Maak het belangrijk. Creëer noodzaak als je dat nodig hebt om in beweging te komen. En laat vooral nooit maar dan ook nooit iemand zeggen dat je het niet kan of dat je droom nooit werkelijkheid gaat worden.  Verzamel juist de mensen om je heen die ook (groot) durven dromen en hun dromen durven na te jagen. Leukerds die je supporten in plaats van remmen. Die als cheerleader je aan staan te moedigen en juist dat steuntje in de rug zijn. En onthoudt: mindset is het halve werk. Dus geloof er in dat het kan lukken, geloof vooral ook dat jij het in je hebt. Want je kunt meer dan je denkt! En, heb onderweg vooral ook de nodige fun. 😉 Loopt het anders? Leer ervan, sta op en zet door. You can do this?!

Zin om een jaar lang samen te werken om jouw bedrijf op te zetten of naar een hoger niveau te trekken? Ik deel graag mijn kennis en ervaring met je. De deuren van het Flow-jaar 2022 staat open. Kijk voor meer informatie op Flow-jaar Knallen 2022. Er zijn nog drie plekjes beschikbaar. Heb je al eerder deelgenomen aan het Flow-jaar, dan kun je in januari 2022 starten met het Verdiepingsjaar. Hiervoor zijn nog twee plekjes over. Kijk voor meer informatie op Flow-verdiepingsjaar 2022 Knallen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Paste your AdWords Remarketing code here
Scroll naar boven

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies" om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten