Tips om je bedrijf te laten groeien

In 10 stappen je bedrijf laten groeien

Het is iets wat elke ondernemer bijna wel wil: zijn of haar bedrijf laten groeien. De focus hierbij ligt voornamelijk op het krijgen van meer klanten. Maar vergis je niet, er zijn nog vele andere elementen waarmee je jouw impact kan vergroten. Ik deel ik mijn geheimen die jij super simpel ik kan zetten om jouw bedrijf te laten groeien.

In de afgelopen 8 jaren heb ik van alles gedaan, geprobeerd en ontdekt over hoe ik mijn bedrijf kan laten groeien. Ik kan echt nog wel veel meer tips geven om je bedrijf een boost te geven, maar ik hou het nu even bij dit 10-stappige-stappenplan. 🙂  Stap voor stap dingen die mij helpen om mijn bedrijf te laten groeien.

1. Bekijk je bedrijf vanaf een afstandje

Dit is iets wat ik per ongeluk ontdekt heb. Ik was een weekje ertussen uit. Hoefde helemaal niets en mocht alles. Per ongeluk ontdekte ik dat het mij heel veel brengt voor mijn bedrijf. Door de rust en de ontspanning ging ik het allemaal meer helder zien. Ik ging soort van als buitenstaander naar mijn bedrijf kijken naar wat ik eigenlijk allemaal aan het doen was. Observeren. Ik ontdekte dat er allemaal werkzaamheden zijn waar ik veel tijd in stop en weinig opleverden. Ik maakte ze te belangrijk, terwijl ik het eigenlijk druk had. Dit soort inzichten krijg je als je echt even op afstand bent van je bedrijf. Dat is ook de reden waarom ik er elke maand een weekje tussenuit ga. Soms naar het buitenland, maar meestal naar Tynaarlo (lekker dichtbij) of naar Schiermonnikoog.

2. Laat alle huishoudelijke taken los

Een tweede tip die ik je kan geven heeft te maken met het huishouden. Want als je eens opschrijft wat je daarvoor te doen hebt, of waarvan je vindt dat je het eigenlijk te doen hebt, dan vult dat je hoofd. Het zorgt voor vertroebeling van de gedachtes voor je bedrijf. Oh ik moet die was eigenlijk nog opruimen, de vaatwasser moet uitgepakt en oh de wasmachine piept weer zo irritant, nou dan pak ik hem wel uit. Of je bent even lekker aan het nadenken en kijkt naar buiten en ziet die vieze ramen die eigenlijk ook wel eens weer gedaan moeten worden. En wat eten we vandaag? Nou goed, genoeg voorbeelden zo denk ik. Ze vullen je hoofd, zorgen voor verleidingen om dat minder leuke klusje nog even uit te stellen én kosten daarmee ook direct tijd. Stel je eens voor als je NIETS hoeft te doen, hoeveel tijd hou je dan over als je dit jezelf een dag of een paar dagen zou toestaan?

Tip: als je weg gaat wordt het vaak al gemakkelijker. Heb ik tenminste. Ik zie bij mezelf de klusjes, maar bij een ander of als ik een weekje weg ben, kan ik het prima loslaten. Fijn om voor jezelf te kijken wat jij kan doen om je huishoudelijke lijstje helemaal blanco te maken.

3. Zorg dat je (verborgen)agenda leeg is

Dan de volgende. De agenda. Ze stromen vol met acties die we eigenlijk wel heel graag op zouden willen pakken. Vaak weten we al dat het helemaal niet haalbaar is om dat alles voor elkaar te krijgen. Lekker demotiverend. Daarnaast komt er een soort van moeten bij, waardoor het niet gaat stromen. Als iets moet, komt het bij mij vaak niet uit mijn handen. Maar als ik ruimte creëer om te laten ontstaan wat er wil ontstaan, lukt dat wel. Het helpt dan ook om minimaal 1 dag in de week (liefste eens een week) je agenda helemaal leeg te houden. Én nee, ook geen verborgen to-do’s. Daar ben ik zelf namelijk heel goed in haha. 😉 Ik ga een week niets doen en zie wat er vanuit flow ontstaat, maar eigenlijk hoop ik dat ik die website af krijg, nieuwe foto’s ga maken en ook nog even 20 social media posts ga schrijven. Dat werkt dus niet. Sta je zelf toe dat alles mag en niets hoeft. Dan ga je de mooiste dingen creëren omdat je het doet vanuit jouw natuurlijke flow.

4. Doe de #ondernemenzalsikdatwil check

Een volgende belangrijke stap is de #ondernemenzoalsikdatwil check zoals ik dat noem. Wat ben je allemaal aan het doen? Met wie doe je doet? Hoe zijn je diensten vormgegeven? Hoeveel tijd besteed je aan het ondernemen? Allemaal voorbeelden van vragen die jij jezelf kan stellen. En daarbij vooral ook: is dit ook waar jij echt heel blij van wordt? Of doe je het omdat je ooit zo begonnen bent, iedereen het zo doet of omdat je denkt dat het zo hoort. Skip die onzin lekker en wees eigenwijs. Neem je bedrijf eens kritisch onder de loep en kijk waar jij meer focus erin kan brengen en hoe jij meer kunt gaan ondernemen zoals jij dat wil. Hoe kun jij nog meer een bedrijf bouwen rondom jouw leven zoals jij dat het liefste wil leven? Don’t forget: als ondernemer heb je alle vrijheid om het zo te doen zoals jij wil. Pak die dus ook vooral. 😉

5. Bepaal je (nieuwe) stip op de horizon

Nieuwe inzichten die je bij tip 4 hebt opgedaan, kunnen ook weer zorgen voor verandering voor je stip op die horizon. Waar wil je de komende jaren naar toe werken? Wat betekent dit voor de doelen die je voor komend jaar wil stellen en nog concreter: wat zou er deze maand dan op je actielijst kunnen staan? Elk jaar check ik wat mijn doelen zijn en of die nog passen bij mij, mijn leven en mijn bedrijf. Door de tijd heen veranderen wijzelf, onze levens en soms komen er onverwachte wendingen op ons pad in ons bedrijf. Dit kan voor allerlei verschuivingen zorgen. Dus belangrijk: check je stip op de horizon en ontdek of dit nog matcht met wat je het liefste doet. Én ook vooral belangrijk om dan te gaan kijken naar wat je nu allemaal aan het doen bent en of dat wel matcht met je doelen. Ben je strategisch bezig of vooral lekker je tijd aan het opvullen?

6. Pak je groeikansen en maak een actieplan

Het is eigenlijk heel simpel: als je wil groeien, dan heb je wel je groeikansen te pakken. Soms voel je aan alles dat je te stoppen hebt met bepaalde dingen én vooral ook: dat je wil starten met iets wat je mega gaaf lijkt. Je ziet in wat je te doen hebt om nieuwe stappen te kunnen zetten en je bedrijf te laten groeien. Je wil bijvoorbeeld echt eens structureel social media inzetten, eindelijk dat online programma gaan ontwikkelen of aan de slag met het uitzetten van een funnel om van een webinarkijker een klant te maken. Ik zou zeggen: if you feel it, go for it! Neem je enthousiasme serieus en ga ervoor. Maak het concreet door een actieplan te maken. Welke stappen heb je te zetten. En don’t forget: je hoeft niet de hele trap te zien om de eerste stap te zetten. Ook al is het spannend en weet je niet zo goed welke stappen je te zetten hebt: begin ‘gewoon’. Je kunt het! 🙂

7. Spar en leer van andere ondernemers

Op de een of andere manier denken ondernemers vaak dat ze het alles zelf moeten doen. Dat begint met alle taken die bij het ondernemerschap komen zoals de boekhouding en het onderhouden van je social media. Daarnaast werken de meeste ondernemers ook vaak alleen: lekker makkelijk vanuit huis. Daardoor missen we wel vaak even zo’n momentje om ideeën aan andere ondernemers voor te leggen, met elkaar te sparren en kennis/ervaring uit te wisselen. En laat daar nou net zoveel meerwaarde in zitten. Stel je eens voor dat jij iets wil doen waar een ander al ervaring in heeft en hij/zij jou kan vertellen wat bij hem/haar wel werkte en wat niet. Kun jij een hoop tijd, geld en energie mee besparen. Andersom werkt dat natuurlijk net zo. Hoe leuk is het om elkaar zo verder te helpen om elkaars bedrijf te laten groeien.

8. Werk buiten de deur voor creativiteit

Met het uitwerken van dit punt begin ik te giechelen. Want quess what: ik werk nu buiten de deur. Ik zit lekker bij Cocoon in Hoogezand aan het laptopbarretje met uitzicht op een groepje gezellige dames die in de zon een kopje koffie drinken. Met enige regelmaat werk ik een dag(deel) buiten de deur. Ik heb namelijk ontdekt dat het mij creatiever maakt. Door in een andere omgeving te zitten, kom ik in een soort van andere energie waardoor het lekker gaat stromen. Soms als het op kantoor even niet eruit komt, rij ik naar een leuk koffietentje en daar floept het er zo uit. Elke keer weer bijzonder. Ook als ik een week weg ga om aan mijn bedrijf te werken, ga ik regelmatig een ochtend of een middag ergens zitten. Lekker bezig en ondertussen verwend worden met een lekker drankje en/of hapje.

9. Ga aan de slag als je er echt zin in hebt

Aan de slag gaan als je er echt zin in hebt is zo fijn. Dan kun je ook echt dat gevoel overbrengen wat je er in wil stoppen en dan voelt je klant zich ook veel meer aangetrokken en verbonden met je. Je wil werken vanuit het willen, niet vanuit het moeten. Dat laatste ervaren we vaak en het gekke is: we moeten het vaak van onszelf of we hebben zelf bedacht dat het van iemand anders zou moeten. Voor veel werk is het belangrijk om het te doen vanuit het enthousiasme gevoel om aan de slag te gaan. Dan maak je de mooiste dingen en gaat het ook nog eens veel gemakkelijker. En niet onbelangrijk: het zorgt voor die connectie met je doelgroep. Belangrijk dus om ruimte te creëren om vanuit je eigen flow te kunnen werken. Dit kan al door een dagdeel in de week in te richten en te zeggen: ik hoef niets en geef mezelf toestemming om alleen dat te doen waar ik op dat moment écht zin in heb. Zelf heb ik mijn bedrijf zo neergezet dat ik heel veel van deze tijd heb. Door het hebben van een waardevol jaartraject, mastermind-weken en online programma’s, heb ik veel tijd om te creëren als ik er zin in heb. Dus stamp niet iets eruit wat er even niet inzit. Grote kans dat je het dan opnieuw gaat doen omdat je het zelf ook niet voelt. Ik spreek uit ervaring haha. 😉

10. Maak praktische meters: DOE HET!

Oke, je hebt al heel wat tips gekregen maar misschien is dit wel de belangrijkste. Ga doen wat je te doen hebt! Tijd voor actie! Gaan met die Banaan! Actie in de taxi. Want als je weet wat je wil, heb je wel stappen te zetten om dichter bij je doelen te komen. En dichter bij je doelen komen is groeien als ondernemer en met je bedrijf. Veel ondernemers hebben echt hele goeie ideeën, waar ze toch niet aan beginnen. Ze voelen zich op de een of andere manier geremd, vind het spannend en hebben daar de nodige gedachtes over die niet stimulerend werken zullen we maar zeggen. 😉 Wil jij echt groeien met je bedrijf, ga dan structureel praktisch aan de slag, zet stappen en blijf vooral in beweging. Tuurlijk belangrijk om tussendoor even stil te staan om te kijken hoe het gaat, bij te sturen waar mogelijk én vooral te genieten van de stappen die je al gezet hebt. Maar ga het daaromheen wel gewoon DOEN. Het helpt hierbij bijvoorbeeld om een vast moment in de week te prikken om er mee aan de slag te gaan.

Zo, dit waren mijn 10 tips om je bedrijf te laten groeien. Heel benieuwd welke jij gaat toepassen. Tof als je dat even laat weten in een reactie op deze blog. Én daarbij nog even wat leuks. Mocht je het jezelf gemakkelijk willen maken en jezelf een fijn cadeau gunnen om je bedrijf te laten groeien… dan kan ik je de Mastermind-week aanraden. Eigenlijk zit in deze week alles wat ik hierboven noem. Word het een stuk gemakkelijker van om te toe te passen. Je kunt gewoon aansluiten want ik heb alles al geregeld. Je hoeft je alleen maar aan te melden en te komen en dan gaan we samen met die banaan. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Paste your AdWords Remarketing code here
Scroll naar boven

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies" om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten