gezondheidsreset

Gezondheidsreset: terug naar de oude Dees

Zoals je eerder hebt kunnen lezen in Het is tijd voor een gezondheidsreset ben ik gestart met een gezondheidsreset. Alles met als doel om mijn hormonen weer in balans te krijgen. Het is de moeite waard om het te proberen, dacht ik zo. In deze blog deel ik met je hoe het gaat,  wat ik er van vind en wat het me tot nu toe gebracht heeft.

Gezondheidsreset

Oké leuk een gezondheidsreset, maar wat is dat eigenlijk? Bij deze gezondheidsreset ga je eigenlijk 9 weken heel bewust eten in combinatie met goede supplementen die je lichaam ondersteunen om te ontgiften, de boel weer op de rit te krijgen en weer in balans te komen. Mijn vrij vertaalde samenvatting. 😉 .

Verschillende fases

Je gaat verschillende fases door waarbij je eerst in twee dagen heel veel eet. Daarna eet je genoeg maar ben je wel beperkt in wat je eet. Ook mag je geen alcohol, suiker, vette meuk en noem maar op. Lekker puur eten. Dit is een fase die 3 weken duurt. Daarna volgen er weer 3 weken waarin je stap voor stap weer wat meer mag, waarbij je direct kunt peilen hoe je lichaam er op reageert.

Aanleiding

Mijn zus had eerder de gezondheidsreset gedaan en die zat nu zoveel lekkerder in haar vel. Ze was enorm afgevallen en was ook weer terug bij haar oude cyclus, na haar eerste bevalling van 5 jaar geleden. Toen ik haar hoorde over het idee erachter en wat het haar gebracht had, voelde ik aan alles: dit wil ik ook gaan doen. Dit gaat me goed doen. Ik zit namelijk al een tijd te rommelen met mijn schildklier en word soms een paar maand niet ongesteld. Niet echt handig met een kinderwens.

Klachten

Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb de producten besteld, het handboek uitgeprint en hoppa gaan met die banaan. Mijn motivatie? Mijn hormonen in balans krijgen. Als er wat kilo’s af gaan is het leuk meegenomen, leuke bijkomstigheid. Vind het zelf altijd leuk om met dit soort dingen te gaan analyseren wat het brengt, daarom heb ik vooraf mijn klachten op een rij gezet. Vaak vergeet je waar je ook al weer last van had, als het eenmaal weer goed gaat.

– haaruitval
– slaap slecht
– koude voeten
– extreem moe
– laag libido
– zweet stinkt
– hartkloppingen
– mijn ogen kijken niet lekker
– slechte concentratie/geheugen
– weinig ruimte voor sociale activiteiten
– onregelmatige cyclus
– buikpijn
– obstipatie
– winderig
– kort lontje
– duizeligheid
– negatief, down gevoel
– aankomen door naar eten te kijken

Mijn grootste frustratie zat hem wel in het aankomen, terwijl ik super gezond at. Daarnaast de moeheid, die me helemaal vlak legt en uitschakelt. Én die ‘stomme’ hormonen, want na zoveel jaar zou het toch heel fijn zijn om dan toch eens eindelijk een kindje te mogen verwachten. Ik was gewoon niet mezelf met alle energie voor 10, vrolijkheid, positiviteit, sportiviteit en een fit lijf. Tijd voor de uitdaging van de gezondheidsreset.

Hoppa, aan de slag!

Helemaal zin om te vlammen. Als ik ergens ‘ja’ op zeg dan ga ik er ook helemaal voor. et was in het begin even zoeken en wennen, maar op een gegeven moment had ik mijn weg gevonden in de drie weken met alle beperkingen die daarbij hoorden. Wegen van eten, calorieën tellen, mezelf opmeten. Precies dat wat ik nooit zo nodig vindt, moest nu wel. Achteraf ben ik er blij om dat ik het braaf gedaan heb. Het bracht me vooral veel inzichten over voeding waar verborgen veel calorieën inzitten, in welke voedingstoffen ik te weinig nam én motivatie om door te gaan. Ik deed de vega variant en die bleek wel wat meer uitdagender om aan al je bouwstoffen te komen. Maar hey, daar heb je ook weer van alles voor.

Vetverbranding

Na een kleine week merkte ik opeens op dat mijn billen mooier werden. Ik sport al een tijd niet, vanwege mijn lage energieniveau. Dus dit was wel een leuke verrassing. Ik merkte opeens dat mijn fabriekje weer aanging, mijn vetverbranding werd aan geslingerd. Helemaal verrast dat ik opeens weer trek had, meer ging eten en ook nog afviel. Wat een cadeau, want dat gaf me zoveel frustratie en zelfafwijzing. Het was zelfs zo dat ik mezelf een nieuwe broek gekocht had als cadeautje en die na een paar dagen alweer te groot was haha. Het leek wel alsof het vet weg smolt.

Oude Dees van 2 jaar terug

Eigenlijk na een week, merkte ik al dat ik meer energie kreeg. Ik was er gewoon van onder de indruk. In die week zat ik op Schiermonnikoog en voelde gewoon de oude Dees van 2 jaar weer terugkomen. Dat maakte me ook verdrietig, want ik voelde nu pas hoe ver ik weg was bij de gezonde Dees. Wat had ik deze versie van mezelf gemist. Én wat een feest. Want ik heb gewoon een 1,5 uur met Jeroen weer over het strand kunnen wandelen, terwijl normaal 1,5 kilometer al te ver was. Confronterend en tegelijkertijd fijn. Met de terugkomende energie voelde ik ook weer meer ruimte voor sociale gesprekjes, activiteiten en dat soort dingen. Heel simpel even in gesprek met de buren, was mij nog te veel. Nu wilde ik ze haast uitnodigen voor de thee. Dat was voor mij een signaal dat ik weer beter in mijn vel zat.

Hormoonfabriek

Oké, dit alles is al tof. Meer de oude Dees, zo’n 50 cm vet van verschillende lichaamsdelen, dik 4 kilo armer….dat voelt natuurlijk goed. Maar dat was de bonus en niet waarom ik mee deed. Het ging om mijn hormonen, daar was het mij om te doen. Na 27 dagen reset werd ik opeens (na 90 dagen) weer ongesteld. Nou, ik heb de (rode) vlag uitgehangen 😉 haha. Yes! Dit voelt goed! Inmiddels kan ik je vertellen dat ik nu sinds de rest op een regelmatige cyclus van ong. 29 dagen zit. Ook mijn schildklierwaarden zijn een behoorlijke slag verbeterd. Zo fijn!

Interessante ontdekking

Én nog een interessante ontdekking. Door de reset heb ik ontdekt dat ik een tekort heb aan een bepaald stofje. Dit zat namelijk in één van de supplementen. Toen ik daar even mee gestopt was, kwam op eens de vermoeidheid weer helemaal terug. Opeens viel het kwartje. Na verder onderzoek met de orthomoleculair therapeut, bleek dat ik daar inderdaad een tekort aan heb. Dit tekort kan gekoppeld worden aan verschillende klachten en ook aan de werking van de schildklier. Dus daar kan ik nu heel specifiek supplementen voor slikken.

Resultaten

Ik hou zelf van lijstjes en analyseren, dus om je er even beeld bij te geven….een stukje van mijn administratie. Verschillende klachten heb ik elke week gekeken om te zien hoe het er op dat moment voor stond. Hieronder vind je een overzicht.

 • 4,5 kilo eraf
 • 49 cm er af (armen, benen, billen, totaal)
 • libido hai! Na 20 dagen weer wat flow en na 30 dagen nog fijner 🙂 #voeldehetstromen zo fijn
 • slaap 10 uur ‘s nachts en verder prima (na 1 week al!) dus niet meer overdag slapen wt ik eerder steeds deed.
 • ik slaap ‘s nachts weer door , zo fijn! Omdat ik minder moe ben, val ik gemakkelijker in slaap.
 • Fluit en zing weer
 • ruimte om met de buren een praatje te houden
 • minder duizelingen (na 20 dagen)
 • veel minder last van hartkloppingen  (na 20 dagen)
 • prikkelbaar/ kort lontje (na 20 dagen echt omslag)
 • winderig (na 10 dagen stuk minder)
 • menstruatie (opeens na 27 dagen weer en daarna 20 dagen) = beweging
 • haaruitval lijkt minder te worden (30 dagen)
 • koude voeten/handen minder (30 dagen)
 • geen last van obstipatie (30 dagen) tussendoor wisselend
 • ruikend zweet lijkt ook minder te worden (30 dagen)
 • blij in mijn hoofd (minder bewolkt)
 • meer ontspannen, minder stress.

3 maanden later

Inmiddels is het bijna drie maanden later en weer wat wijzer. Door de reset heb ik namelijk ook ontdekt dat ik buikpijn krijg van (glutenvrij) brood en van zoete aardappel. Zo blijf ik dingen ondervinden. Ook lijk ik te reageren op (varkens)vlees, eieren, mais en peulvruchten. Ik ben dit de laatste weken namelijk wat meer gaan eten om aan mijn eiwitten te komen en gevarieerder te gaan eten. Nu zit ik weer in een moeheidsbom. In overleg met de orthomoleculair ga ik het een week schrappen en kijken hoe het gaat. Om vervolgens uit te vogelen waar mijn lichaam zo ontzettend op reageert. Ik eet nu helemaal glutenvrij, zuivelvrij, drink geen alcohol en cafeïne, vermijd soja zoveel mogelijk en eet geen geraffineerde suikers. Uiteindelijk lijk ik gewoon weer op mijn eetstijl uit te komen wat ik voorheen deed, dus blijkbaar toch wéér goed aangevoeld.

Nog een gezondheidsreset?

Op dit moment overweeg ik nog een keer de gezondheidsreset te doen in januari. Enerzijds om nog een keer mijn lijf een boost te geven, te ontgiften, ontslakken en noem maar op. Aan de andere kant om vanaf dat punt dat ik de oude Dees ben, nóg kritischer te kijken naar waar ik hoe op reageer en dan direct voedingsmiddelen uit te sluiten. Ik had er destijds wat alerter op mogen zijn. Het is fijn dat mijn lichaam weer reageert op wat niet lekker valt, dat het mij opvalt en dat ik daar naar kan handelen. Dus we onderzoeken lekker verder. Als ik de rest nog een keer ga doen, dan wordt dat in januari 2021. Heb eerst nog een bloedprikdate staan voor mijn schildklier. Benieuwd hoe het daar nu mee staat.

Mocht je ook mee willen doen, dan kunnen we het samen doen. Kunnen we elkaar supporten. Soms is het wel heel fijn om wat recepten uit te wisselen, ervaringen te delen en elkaar wat motiverende zinnen toe te gooien als we het even wat zwaar hebben. Als je er vragen over hebt, mag je me altijd een berichtje sturen per app of mail.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Paste your AdWords Remarketing code here
Scroll naar boven

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies" om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten