De kracht van focus

De kracht van focus

De kracht van focus, zoiets was de titel van een boek die aangeprezen werd in een online training die ik volgde. Ik dacht: jaaa die moet ik hebben. Lekker de focus erop! Eigenlijk was ik daar juist al heel erg goed in maar goed, meer focus is altijd beter.

Het boek besteld via Marktplaats en toen ik hem in mijn handen had moest ik enorm lachen. Het ging helemaal niet over de focus die ik in mijn hoofd had: volle concentratie knallen. Nee het ging juist over de focus op je lichaam, ermee in ‘gesprek’ gaan en kijken wat het je te vertellen heeft.

Ik snapte wel waarom deze zo naar mij toegekomen was. Want als bezige bij ging en ga ik nog steeds (maar wel veel minder vaak) over mijn eigen grenzen heen. Nou ja, ik knal er gewoon doorheen. Doorgaan op wilskracht, ten koste van alles. En ja, dan gaat je lichaam het wel aangeven.

Vanochtend was ik sinds lange tijd weer aan het hardlopen en toen ging bovenstaande door mijn hoofd heen. Inmiddels zet ik mijn lichaam zo vaak als tool in om te voelen wat ik nodig heb. Ik leef veel minder in mijn hoofd, ben meer met mijn aandacht bij mijn lichaam en voel dus ook beter wat ik te doen (of laten ;-)) heb.

Mijn lichaam vertelt mij bijvoorbeeld wanneer ik te enthousiast ben. Ik krijg dan last van mijn rechterschouder. Een zwakke plek omdat ik daar ooit aan geopereerd ben. Zodra ik die pijn voel, weet ik dat iets doe vanuit wilskracht en dat wetende kan ik bewuste keuzes maken. Je lichaam is zo’n bijzondere tool.

Maar ik heb het bijvoorbeeld ook bij elke persconferentie. Die ik dus nooit kijk. Ik weet niet wanneer ze zijn/ waren. Wat ik wel weet is dat ik steeds benauwd werd rondom de persconferentie. Ik heb het eens in de gaten gehouden en elke keer als ik weer die onverklaarbare benauwdheid voelde, was het raak: persconferentie.

Super interessant om te kijken welke signalen jouw lichaam geeft. Welke sensaties voel je? Waar zit pijn? Of spanning? Wat kan jou dit vertellen? Wanneer komt die pijn? Wat kun je er van leren? Allemaal mooie vragen die je verder helpen om op je eigen pad te komen of te blijven.

Christina Pokhodilo van Praktijk Lijve is lichaamsgericht therapeut. Ik ontmoette haar tijdens een netwerkbijeenkomst, een paar jaar geleden. Ondanks dat ik haar niet gesproken had, voelde ik zo’n enorme connectie. Alsof we al jarenlang vriendinnen waren. We spraken kort erna af en zijn nog steeds verwonderd hoe we ons zo verbonden kunnen voelen terwijl we elkaar nog zo kort kennen.

Laatst waren we samen aan het eten en toen vertelde ik over mijn tent voor Jaartraject het Ondernemersvuur.Ze sprak over haar plannen om te gaan spreken voor groepen en met groepen te gaan werken. Ik zag haar direct voor me in mijn tent met een fijne groep mensen. Heerlijk hoe het zo samen kan komen. We hebben plannen om iets samen te doen, geen idee wat, maar het gaat gebeuren. 🙂

P.s. benieuwd of jij met de titel ook aan ging op het woordje focus 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Paste your AdWords Remarketing code here
Scroll naar boven

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies" om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten