Marie kondoen voor ondernemers

Marie-Kondoën voor ondernemers

Hoor jij er in je omgeving ook al van alles over? De nieuwe serie op Netflix van de opruimgoeroe Marie-Kondo maakt van alles los. Iedereen is aan het opruimen geslagen. And so am I. Haha. Onder het opruimen zitten bijzondere lagen, die je super goed in kan zetten voor het ondernemerschap. Dus ik lanceer hierbij het Marie-Kondoën voor ondernemers.

Opruimen, ik ben er eigenlijk niet zo dol op. Naja, ik hou van overzicht en lekker geordende kasten. Vaak heb ik zo’n bui en doe ik dat en met de tijd wordt het steeds weer meer een rommeltje en ziet het er ongeveer uit als mijn slaapkamer van toen ik 9 was. Weet niet hoe netjes jij toen was.. maar om er beeld bij te krijgen: bij mij was het een zooitje.

Opruimkriebels

Rond de kerst had ik mezelf vrij gegeven en kwamen de eerste opruimkriebels. Ik word rustiger in mijn hoofd als mijn omgeving rustig is. Vind schoonmaken ook een ontspannen bezigheid, maar voelde daar dit jaar weinig ruimte voor. Ben helemaal in ontspul-stemming. Veel kleding is te groot (yay!) en door het samenwonen ook nog veel dubbel. Heb graag dingen om me heen waar ik blij van wordt, zowel privé als zakelijk.

Marie-Kondo

Via Instagram hoorde ik allemaal leukerds praten over Marie-Kondo. Een opruimgoeroe uit Japan o.i.d. Had er wel eens van gehoord en ook wel eens gedacht om er een boek over te kopen. Maar is er nooit van gekomen. Hoorde wel eens over sokken opvouwen, dacht echt wie doet dat nou? Zonde van mijn tijd. Haha….nou ik dus! 😛 . Nu zag ik voorbijkomen dat er op Netflix een serie is et Marie-Kondo in de hoofdrol. Dus ik dacht: hoppa, thee zetten, op de bank, dekentje en iPad aan.

Spark joy

Na het zien van de eerste aflevering was ik al niet te houden. In de serie zie je een gezin met wat ‘opruim-problematiek’ om het zo te zeggen. Marie-Kondo geeft tips over hoe je dit aanpakt en hoe je kiest wat je wel en niet houdt. Ze heeft het hierbij over ‘spark joy’; het gevoel van blijdschap. Hou je het vast en word je er vrolijk van, dan blijft het. Past zo bij mij, ik ben daar zo gevoelig voor. Zo nog meer jurkjes, schoenen, tassen en meer in de ‘schuurverkoop’ kamer kunnen zetten.

Ondernemer? Doe er je voordeel mee

Oké leuk dat ze dat zo doet, maar ik zie meer. Ze heeft namelijk een paar specifieke stappen die ze zet waar wij als ondernemers veel aan kunnen hebben. Niet alleen privé, maar ook zeker op kantoor én in ons bedrijf. Hieronder ga ik een paar elementen noemen wat ze steeds terug laat komen met daarbij mijn visie hoe jij dit in kan zetten in je bedrijf zodat je nóg lekkerder gaat.

1. Breng in kaart wat je allemaal hebt
Zij doet dat b.v. door alle spullen van één categorie te verzamelen op één plek in het huis. Leg bijvoorbeeld al je kleding op je bed. Je word je er van bewust wat je allemaal wel niet hebt. Dat kun je ook doen met je bedrijf. Bijvoorbeeld als jij je kantoor op wil ruimen. Maar ook bijvoorbeeld met alles wat niet tastbaar is. Waar bestaat je bedrijf uit? Welke onderdelen? Wat doe je allemaal? Welke taken heb je? Hoeveel klanten?

2. Voel waar je vrolijk van word
Vervolgens geeft ze het advies om elk kledingstuk één voor één vast te houden. Te voelen of je er blij van wordt. Is dat het geval? Dan hou je het. Als je kijkt naar je kantoor, kun je hetzelfde doen. Neem iets in je handen, voel of het je vrolijk maakt of verder helpt in je bedrijf. Yes? Houden maar! Voor het ondernemerschap gaat dit natuurlijk op voor alles wat je om je heen hebt. Zowel voor de spullen, maar ook zeker de mensen die je om je heen hebt. Die kun je dus ook op één bult gooien en stuk voor stuk door je handen laten gaan 😉 . #grapje

3. Wees dankbaar voor wat je hebt (gehad)
Je hebt natuurlijk altijd spullen die je weg wil doen. Marie nodigt je uit om deze spullen te bedanken. Klinkt een beetje gek misschien. Dankbaarheid is zoiets krachtig’s. Door tevreden te zijn met wat je hebt, gaat je bedrijf veel meer stromen. Op kantoor kun je zo je spullen doorlopen…maar met personen ligt dit wat anders. Wat als je een samenwerking wil stoppen omdat je eigenlijk er niet blij van wordt. Wees liefdevol en uit je dankbaarheid. Je hebt altijd wat aan elkaar gehad of van elkaar geleerd.

4. Geef het de aandacht die het verdiend
Met het één voor één door handen laten gaan doe je het eigenlijk al. Je geeft al je spullen een beetje aandacht om zo goed af te kunnen stemmen of het je blij maakt of verder helpt. Dit is toch wel een waar het bij ondernemers vaak mis gaat. Hoe vaak sta jij stil bij jezelf als ondernemer? Zorg jij goed voor jezelf? Neem je tijd om te voelen wat je nodig hebt? Of zit je zo in je hoofd dat je niet eens voelt wat dat zou moeten zijn. Zelfde geldt voor bijvoorbeeld de klanten waar jij mee werkt of het werk dat je voor ze uitvoert. Doe het met aandacht en de kwaliteit gaat omhoog. 

5. Geef alles een eigen plek
Als je weet wat je wil houden, kun je alles weer in de kasten stoppen. Als het even kan per categorie en vooral veel doosjes. Oeh, ik ben nog niet bij mijn kantoor maar ik fantaseer erover. Al die losse dingen zoals nietjes, paperclips. Kleine papieren doosjes kopen en lekker georganiseerd in je lade. Alle spullen verdienen een eigen plekje. In je bedrijf kun je hierbij ook denken aan het op orde hebben va je administratie en andere zaken. Geef het b.v. een vaste plek in je agenda 😉 , zodat die omzetbelasting op de 1e van het nieuwe kwartaal de deur uit kan gaan. (Haha…is dit een tip voor jou of mijzelf haha 🙂 ).

6. Geniet van wat je hebt
Stel je voor, je hebt alleen nog maar spullen waar je écht blij van wordt. Je hebt ze een vaste plek gegeven. Het ligt er netjes bij. Daardoor zorg je veel beter voor je spullen. Je gaat er met aandacht mee om. Op een liefdevolle manier. In het ondernemerschap heb je dit in ook te doen als je het mij vraagt.

Stel je nu eens voor hoe het zou zijn als bij jou, op kantoor en alles in je bedrijf helemaal op orde is. Je doet wat je leuk vindt, met mensen waar je vrolijk van wordt, op een plek waar je ook van kan genieten. Wauw, zo’n heerlijkheid.

Mijn bedrijf heb ik zonder Marie al helemaal in deze stijl ingericht. Ik onderneem zoals ik wil ondernemen. Wat staat er op mijn to-do? Mijn kantoor. Die ga ik onder handen nemen. Enne….oh ja…die omzetbelasting van het afgelopen kwartaal 😉 . Wat ga jij doen?


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Paste your AdWords Remarketing code here
Scroll naar boven

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies" om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten